Jdi na obsah Jdi na menu
 

Česká házená

České republice se v současné době nejvyšší mužská soutěž nazývá od roku 2011 Tipgames extraliga, avšak do tohoto roku se jmenovala ZUBR extraliga. Ženy hrají společně se slovenskými družstvy Interligu (ve zkratce WHIL), která v mužském provedení už zanikla. Posledním vítězem extraligy (v roce 2015) se stalo družstvo M.A.T. Plzeň,když ve finále play-off zdolalo celek A.S.A Lovosice. U žen v roce 2015 vyhrálo družstvo Baníku Most, které ve finále play-off porazilo Sokol Poruba.

V dosavadní historii české, respektive československé klubové mužské házené je nejúspěšnějším klubem HC Dukla Praha. Získala jednatřicetkrát titul mistra republiky, šestkrát Český pohár a především v letech 19571963 a 1984 se Dukla stala vítězem Poháru mistrů evropských zemí.

Největším úspěchem Československé reprezentace bylo vítězství na mistrovství světa v roce 1967. Stříbrné medaile na MS v letech 1958 a 1961. A bronzové medaile v letech 1954 a 1964. Československé reprezentaci se připisuje i autorství tzv. trháku, tj. rychlého protiútoku jednoho nebo více hráčů.[zdroj?]

Mezi největší úspěchy klasické házené v Česku patří bezpochyby také vyhlášení Filipa Jíchy nejlepším světovým hráčem házené za rok 2010.[1]

ČR se může pyšnit i značnými úspěchy v řadách rozhodčích. Rozhodčí, kteří byli nominování na Olympiádu v Londýně (2012), kde rozhodovali mimo jiné utkání o třetí místo mužů. V roce 2014 se zúčastnili Mistrovství Evropy v Dánsku. I díky těmto úspěchům se mohou tito sudí pyšnit označením TOP rozhodčí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář